Jídlo s panenským olejem Jídlo s panenským olejemO naší farmě

Farma působí od začátku 90. let minulého století především v oblasti rostlinné výroby. Pěstujeme obiloviny a olejniny: slunečnici, tykev olejnou, řepku a len olejný, v rámci střídaní plodin také luštěniny, a občas kukuřici.

Vlastní výroba panenského oleje

Před několika lety jsme se rozhodli vyzkoušet výrobu oleje z vlastní produkce semen. „Olej se lisuje technologií lisování za studena, což zachovává většinu jeho zdraví prospěšných látek, od vitamínů po omega kyseliny. Je vhodný pro pokrmy studené kuchyně, nakládání, dušení, vaření masa. Není ale vhodný ke smažení a jiné úpravy pokrmů, které vyžadují vysoké teploty - tím olej ztrácí většinu zdravých látek, které jsme zachovali lisováním za studena,“.

Oleje si lisujeme sami v malé lisovně, které pak dál nabízíme na farmářských trzích ve Zdravých výživách a v Brně ve farmářské prodejně Sklizeno. Dále jsme vyzkoušely slunečnicový olej ochutit takže ted vyrábíme i slunečnicový panenský olej s česnekem. „Rádi bychom olej dodávali i do restaurací,“. Ne každá restaurace se může pochlubit tím, že pokrmy připravuje na oleji z moravské farmy.