Dýňový kolář podle Petry
Ingredience
Koláč
- 200 g mouky z dýňových semínek
- 300 g třtinového cukru
- 1 větší pomeranč
- 4 vejce
- 300 ml podmáslí
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžíce holandského kakaa
Karamelová poleva
- 30 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- 80 ml smetany ke šlehání
- 25 g másla
- 1/2 lžičky soli
Krém
- 100 g mascarpone
- 80 ml smetany ke šlehání
Postup
1. Předehřejte troubu na 170 °C.
2. Důkladně opláchněte pomeranč pod tekoucí vodou a odřízněte konec (bývá nejvíc hořký). Rozkrájejte jej i se slupkou na menší kusy a rozmixujte jej v mixéru společně s podmáslím.
3. Ve větší míse smíchejte suché ingredience na koláč a posléze k nim přidejte rozmixovaný pomeranč s podmáslím a zbylé mokré ingredience (mléko a vejce).
4. Těsto ušlehejte a vlijte do pečícím papírem vyložené dortové formy o průměru 26 cm. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu a 20 minut.
5. Zatímco bude koláč chládnout, připravte si karamelovou polevu a krém. V pánvi či menším rendlíku rozpusťte cukr s vodou a nechte kontrolovaně vřít cca 5 minut, dokud karamel nezhoustne. Poté odstavte a postupně přilívejte smetanu ke šlehání. Nakonec vmíchejte i
máslo a sůl.
6. Pro krém smíchejte v misce mascarpone s cukrem a zjemněte jej vyšlehanou smetanou. Dokončete jej nastrouhanou kůrou z pomeranče.
7. Koláč podávejte zalitý karamelovou polevou s porcí krému z mascarpone.