Dýňový kolář podle Petry

Ingredience

Koláč

  • 200 g mouky z dýňových semínek
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 větší pomeranč
  • 4 vejce
  • 300 ml podmáslí
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžíce holandského kakaa

Karamelová poleva

  • 30 ml vody
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Krém

  • 100 g mascarpone
  • 80 ml smetany ke šlehání

Postup

1. Předehřejte troubu na 170 °C.
2. Důkladně opláchněte pomeranč pod tekoucí vodou a odřízněte konec (bývá nejvíc hořký). Rozkrájejte jej i se slupkou na menší kusy a rozmixujte jej v mixéru společně s podmáslím.
3. Ve větší míse smíchejte suché ingredience na koláč a posléze k nim přidejte rozmixovaný pomeranč s podmáslím a zbylé mokré ingredience (mléko a vejce).
4. Těsto ušlehejte a vlijte do pečícím papírem vyložené dortové formy o průměru 26 cm. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu a 20 minut.
5. Zatímco bude koláč chládnout, připravte si karamelovou polevu a krém. V pánvi či menším rendlíku rozpusťte cukr s vodou a nechte kontrolovaně vřít cca 5 minut, dokud karamel nezhoustne. Poté odstavte a postupně přilívejte smetanu ke šlehání. Nakonec vmíchejte i
máslo a sůl.
6. Pro krém smíchejte v misce mascarpone s cukrem a zjemněte jej vyšlehanou smetanou. Dokončete jej nastrouhanou kůrou z pomeranče.
7. Koláč podávejte zalitý karamelovou polevou s porcí krému z mascarpone.

Dýňový koláč

Dýňový koláč

shadow
1. rozmixujeme pomeranč s podmáslím
1. rozmixujeme pomeranč s podmáslím
shadow
2. smícháme suché a mokré ingredience
2. smícháme suché a mokré ingredience
shadow
3. karamel
3. karamel
shadow
4. přidáme máslo sůl a smetanu
4. přidáme máslo sůl a smetanu
shadow